2890 Tata, Ady Endre út 8/A.   +36 20 450 61 16

Ahol a biztonság és a készségek találkoznak

Hogyan kell viselkedni, ha jön a mentő?

A mentők, tűzoltók, rendőrök életet mentenek! Az utakon közlekedőknek ezért különösen fontos, hogy segítsék a sürgős esetet szállító mentőautót vagy a szirénázó tűzoltóautó munkáját. Egy másodperc is sokat számít, ha baj van, mégis nagyon sokan nem figyelnek kellőképpen, amikor megkülönböztető jelzést használó járművel találkoznak.

Lássuk első körben mit is értünk megkülönböztető jelzések alatt?

A megkülönböztető jelzések alatt a kék és piros villogó fényeket és a sziréna együttes használatát értjük.

Milyen kötelezettségeink vannak?

Az akadálytalan elhaladását biztosítanunk kell, ezt írja a KRESZ!

A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan tovább haladását — félrehúzódással és a szükséghez képest megállással — lehetővé kell tenni.

Csak fokozott óvatossággal közelítsük meg.

Megkülönböztető fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, illetőleg mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad.

Ne előzzük meg!

Megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos. Az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával.

Miért szirénáznak?

A szirénázás nemcsak azért fontos, hogy gyorsabban érjenek a kórházba vagy a baleset helyszínére, azért is, mert ezzel tudják a folyamatos haladásukat biztosítani. Egy hirtelen fékezés, lassulás, gyorsulás traumát okozhat a szállított betegnek.

Rengeteg kérdést szoktam kapni ezzel kapcsolatban, most nézzük meg, hogy mi a helyes magatartás az ilyen esetekben.

1. A folyamatos haladást biztosítanunk kell!

A mentőautó vezetője nem a Halálos iramban című film főszereplője, neki és az autóban lévőknek is a folyamatos haladás a fontos, hogy nyugodtan tudják a munkájukat végezni. Viszont ehhez a többi résztvevő közreműködése is elengedhetetlen.

2. Húzódjunk le, de hogyan?

  • Ha váltakozó irányú a forgalom az úttest jobb oldalára húzódva, esetleg megállva tudjuk a mentőautó folyamatos haladását biztosítani.
  • Ha osztott pályás úton közlekedünk (2X2 sávos ilyen például az autópálya) vissza kell sorolni a külső sávba a belsősávot szabadon hagyva a mentő számára. Amennyiben a forgalom sűrűsége ezt nem teszi lehetővé akkor a külső sávban haladók jobbra a belső sávban haladók pedig balra húzódnak, így középen a mentő el tud menni.
  • Ha 3 vagy több sávos útról beszélünk, akkor mindenképp a külső tükrök segítségét kell igénybe vennünk, hogy hol is közlekedik a mentő. Ha a jobb oldaliban látjuk, akkor balra tartunk, ha a baloldali tükörben, akkor jobbra tartva tudjuk a tovább haladását biztosítani. Egyszerű, amelyik sávban a kék-piros villogó jármű megy, azt a sávot szabadon kell hagyni.
  • Amennyiben olyan úton közlekedünk, ahol buszsáv is van, akkor számíthatunk arra, hogy a megkülönböztető járművel ott fognak haladni mivel ezek kevésbé telítettek. Ha viszont egy busz mögött „beragadna” a mentő, akkor a mellette lévő sávban haladónak balra húzódva kell őt segítenie.

3. Ne bömbölve hallgassuk a zenét!

Ennek igen egyszerű oka van: nem fogjuk hallani a közeledő jármű hangját. Pedig (akár gyalogosan akár kerékpáron is) a hang lesz az első információ arról, hogy megkülönböztető jelzéssel érkezik egy jármű a közelünkben.

4. Tükrök segítségével „szedjük össze” az információt, tájékozódjunk!

Nézzünk alaposan körbe, figyeljük a többi közlekedőt, figyeljük a forgalmat! A mentő irányjelzője is egy segítség lehet, merre megy tovább egy kereszteződéshez érve.

Egy csokorba szedtem,  hogy mit ne tegyünk, ha jön a mentő:

  • NE szlalomozzunk előtte egyik sávból a másikba!
  • NEM a gázpedál lesz a megfelelő, hiszen egy idő után útban leszünk neki!
  • NE előzzük meg! (Ezt már megbeszéltük)
  • NE kövessük!
  • És ahogy említettem valamennyi közül talán a legfontosabb, hogy NE kényszerítsük hirtelen fékezésre!

Dudálni szabad?

Elérkeztünk ahhoz a részhez, amikor mi mindent szabályosan csinálunk de a körülöttünk közlekedők valamelyike nem a helyzetnek megfelelően reagál, jön a kérdés: dudálhatunk-e? A válasz: igen. Amennyiben egy esetleges veszélyhelyzetet csak így tudunk elkerülni.

Mi a helyes magatartás ha gyalog vagy kerékpárral közlekedünk?

Legyünk körültekintők, semmiképp se szaladgáljunk a mentőautó előtt illetve kerékpárral közlekedve ne keresztezzük az útját. Várjuk meg, amíg elhalad, visszaáll a forgalom rendje, hiszen a mentőautóban lévő betegnek fontos, hogy mihamarabb megfelelő ellátásba részesüljön.

Ahogy az elején írtam, megkülönböztető jelzést azért használnak ezek a járművek, mert életet mentenek. Ha tudod a szabályokat, akkor magabiztosan tudod kezelni ezeket a helyzeteket is. Segítsük őket figyelemmel, körültekintéssel és persze tudatos vezetéssel.

 Mártonfiné Mészáros Csilla, iskolavezető, szakoktató

 Telefonszám: +36 20 450 6116

 E-mail: pengeautosiskola@gmail.com